Инсекти мали, уједи велики

Нема коментара

Иако је лето на измаку, неки његови пратиоци још увек немају намеру да нас напусте. Комарци, крпељи, муве, стенице, пчеле, осе, стршљени, уз оне који су присутни током целе године – пауци, мрави, буве и остали, ту су да захтевају наш стални опрез. Поред тога што нам омета миран сан, ујед или убод инсеката доноси непријатан осећај, а за поједине особе може бити и веома опасан. Симптоми су различити: црвенило, осип, квржице на кожи, интензиван свраб који се погоршава ноћу, оток, бол, пецкање, жарење, утрнулост, па све до малаксалости и вртоглавице или чак губитка свести. У случају да се догоди више уједа или убода и реакције могу бити израженије. Како би се мање нелагодности ублажиле, на место убода што пре треба да се постави хладна облога пошто се на тај начин може смањити бол и спречити ширење отока. Код преосетљивих особа локално се може нанети маст или крема, а некад је потребно применити и таблете или сируп који утичу на ублажавање алергијске реакције. Поједине особе, у зависности од конституције, места или броја уједа, морају да попију и лек против болова. У случају да је ујед настао у пределу усне дупље, или се оток са места уједа на другом делу тела шири и настаје отежано дисање или гутање, потребно је хитно потражити савет лекара. Након што се догоди ујед уз лучење отрова, потребно је да особа мирује. Кретање или трчање доводе до тога да се убрза циркулација и да се отров брже шири кроз организам. Особа која је била изложена уједу, мора бити посматрана током наредних сати или дана како би се потврдило да не долази до погоршања симптома.

Болести које преносе инсекти
Одређени инсекти могу да пренесу и болести: лајмска болест, вирус Западног Нила, Зика вирус, маларија, жута грозница итд. У случају да се након уједа инсекта појаве симптоми као што је повишена температура, бол у мишићима, главобоља, мучнина и поврац́ање, захтева се додатно испитивање како би се потврдила дијагноза и започело лечење. У циљу заштите, потребно је применити средства против инсеката или носити лагану одећу која покрива највећи део тела. Такође, потребно је обратити посебну пажњу и на зрело воће и поврће које се конзумира пошто се инсекти неретко могу ту наћи. Свраб на месту уједа изазива потребу за чешањем што може довести до тога да се јави инфекција која се може погоршати и изазвати теже симптоме као што је оток лимфних чворова. На рашчешаним местима могу остати и ожиљци које је потребно посебно третирати.


Како ублажити свраб и црвенило
Ипак, нелагодност као што је свраб и црвенило се може ублажити и помоћу производа са природним састојцима који се у танком слоју могу нанети на кожу више пута дневно и тиме нам олакшати борбу против уједа инсеката. Тиме помажемо и својој кожи да се опорави на местима на којима је нападнута.
Наше знање и искуство су Вам на располагању. За више савета кад је у питању нега коже, обратите нам се путем контакт формулара.

Ваш фармацеут
Александра Бранковић

Фотографија: Светлана Марковић

Постави коментар